
W naszej kuchni mogą zostać użyte produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe
W tym śladowe ilości alergenów oraz mogące zawierać alergeny:
- Zboża zawierające gluten: mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
- Mleko: mleko, masło, jogurt, ser, twaróg – ser biały, margaryna, śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
- Jaja: jaja, biszkopty, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
- Ryby: ryby surowe – mrożone, przetworzone – konserwy rybne: tuńczyk w oleju, w wodzie, sosie własnym, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju
- Soja : kotlety sojowe, tofu
- Seler: seler jako korzeń i łodyga, wędlina
- Gorczyca: musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa Carry, mieszanki przypraw.
- Sezam: ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
- Skorupiaki : krewetki
- Orzechy: krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe
- Orzechy ziemne: masło orzechowe, bakalie
Lista jest aktualizowana na bieżąco wraz z wdrażaniem pozycji jadłospisu do menu.